Werkwijze behandeling

Behandeling
Interventies zijn gericht op de patiënt (behandeling), op het systeem (educatie en versterken van netwerk) en op praktische ondersteuning (ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen), financiën, etc.). Doel is om de kwetsbaarheid te verminderen en de veerkracht te versterken. Zoals al gesteld vindt dit in een zo min mogelijke restrictieve omgeving plaats. Regelmatig vindt er een evaluatie van de behandeling plaats met de regiebehandelaar (een psychiater of verpleegkundig specialist GGZ of KP of GZ)/arts, bij voorkeur in de thuissituatie van de patiënt.

Behandelverantwoordelijkheid
Bij patiënten die reeds in zorg zijn bij een ambulant team, wordt de behandelverantwoordelijkheid, gericht op crisisreductie, tijdelijk overgenomen. In principe geldt hiervoor dat dit niet langer dan zes weken duurt. De ambulante behandelaar blijft betrokken bij de behandeling en zodra de crisis over is, wordt de patiënt weer overgedragen.

Vervolg
Bij nieuwe patiënten die verwezen worden door de huisarts of die via de crisisdienst binnen zijn gekomen, wordt zo snel als mogelijk een inschatting gemaakt van wat de patiënt nodig zal hebben in aansluiting op IHT. Hierbij is het dilemma dat aan de ene kant er tijd nodig is om dit duidelijk te krijgen, en aan de andere kant er vaart nodig is om binnen de maximale behandelduur tot een verwijzing te komen.
Er zijn globaal drie mogelijkheden die elkaar niet uitsluiten:
-de patiënt kan teruggaan naar huisarts en eventueel POH
-de patiënt kan worden verwezen voor hulp binnen het sociaal domein
-de patiënt kan worden verwezen voor behandeling binnen de GGZ

Indien er een hulpvraag is waarvoor vervolgbehandeling binnen de GGZ passend is, wordt aan aanmelding gedaan, zodat de behandeling zo vroeg mogelijk kan worden opgestart (ook tijdens IHT) en, zodra de crisis voorbij is, de behandeling overgenomen kan worden door de behandelaar van het betreffende team. Het kan niet zo zijn dat patiënten in crisis of na IHT op een wachtlijst worden geplaatst als het IHT-team  behandeling nodig acht. Patiënten kunnen niet langer dan afgesproken in de zorg blijven bij het IHT team, omdat een goede doorstroming in IHT belangrijk is om voldoende capaciteit beschikbaar te hebben voor nieuwe crisis-aanmeldingen. Om dit te realiseren zijn samenwerkingsafspraken nodig binnen en tussen instellingen.

In een Zorg Afstemmingsgesprek (ZAG) wordt de overdracht besproken en in samenspraak met patiënt, familie/naaste betrokkenen en verwijzer.